Ήρθε η ώρα να βγεις από το καθοδικό σπιράλ της έλλειψης κινήτρου και της σύγκρισης με τα παρακάτω βήματα.
Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
-Γιατί αξίζεις να βρεις το γιατί σου.
-Πώς θα επιβραβεύσεις τον εαυτό σου.
Όλοι μας περνάμε αυτές τις μέρες ή φάσεις που αισθανόμαστε ότι έχουμε χάσει κάθε ενέργεια για να προσπαθήσουμε, κάθε ενδιαφέρον και κινητοποίηση για να συνεχίσουμε την πορεία μας. Συνηθισμένη φράση που ακούω στο γραφείο από καινούργιους coachees είναι “δεν έχω διάθεση για τίποτα”. Τι άλλο συμβαίνει όταν αισθανόμαστε έτσι; Πέφτουμε στην παγίδα της σύγκρισης! Τα social media είναι πάντα εκεί να μας υπενθυμίζουν ότι οι άλλοι είναι γεμάτοι ενέργεια, δραστήριοι, επιτυχημένοι, χαρούμενοι, καλύτεροι από εμάς…σωστά;
Ήρθε η ώρα να βγεις από το καθοδικό σπιράλ της έλλειψης κινήτρου και της σύγκρισης με τα παρακάτω βήματα.
Μήπως στην πραγματικότητα χρειάζεσαι ένα διάλειμμα;
Είναι μια καλή πρώτη ερώτηση. Με την πανδημία, το lockdown, την online εργασία ξεχάσαμε τι θα πει διακοπές. Πέρασαν οι μήνες κι αν κοιτάξεις πίσω μπορεί και να μην έδωσες καμία ανάπαυλα στον εαυτό σου για χαλάρωση, σωματική και πνευματική. Εάν δεν το έκανες, κάνε το τώρα. Οργάνωσε κάτι, μικρό μεγάλο, δεν έχει σημασία. Κάνε ένα διάλειμμα, ξεκουράσου, άλλαξε για λίγες μέρες ρουτίνα, ασχολήσου με άλλα πράγματα, ανθρώπους ή με τον εαυτό σου, αλλά με διάθεση αυτοφροντίδας και χαλάρωσης.
Βρες το γιατί σου, ή έστω ένα αξιόλογο γιατί
Όταν μιλάμε για κινητοποίηση πρέπει να βρούμε ένα σκοπό, ένα γιατί πίσω από αυτό που κάνουμε. Είτε πρόκειται για δουλειά ή για την προσωπική σου ζωή, γιατί θέλεις να κάνεις αυτό που προσπαθείς ή σκέφτεσαι να κάνεις; Υπάρχει ένας βαθύτερος λόγος, υπάρχει σκοπός; Προσπάθησε να τον ανακαλύψεις (δεν χρειάζεται να είναι κάτι βαρύγδουπο και αξιοθαύμαστο, αρκεί να έχει νόημα για εσένα). Όταν εντοπίσεις το γιατί σου, γράψε το σε ένα χαρτί και τοποθέτησέ το κάπου, ώστε να το βλέπεις. Θα προτείνω να βάλεις και λίγη ψυχή στο χαρτί αυτό, προσθέτοντας χρώμα και φωτογραφίες που αντιπροσωπεύουν τον σκοπό σου.
Θέσε τώρα ένα στόχο (μεγάλο ή μικρό)
Όταν δεν έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο είναι φυσικό να χάνουμε το κίνητρο και τη διάθεση. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση, οπότε ξεστρατίζουμε, αποσυντονιζόμαστε και αισθανόμαστε χαμένοι. Θέσε τώρα ένα στόχο σχετικό με το γιατί σου, έστω και μικρό, και ξεκίνα.
Επιβράβευση
Μια που μιλάμε για στοχοθεσία μην ξεχνάς να επιβραβεύεις τον εαυτό σου όταν πετυχαίνεις τους μικρούς ή μεγάλους στόχους σου. Σκέψου από πριν τι θα προσφέρεις στον εαυτό σου, κάτι ελκυστικό για εσένα που θα σε κινητοποιήσει. Αναγνώρισε και γιόρτασε την όποια επιτυχία σου. Όλοι έχουμε την τάση να εστιάζουμε στα αρνητικά, σε ότι δεν πήγε καλά, γι αυτό προσπάθησε να καταγράφεις τις επιτυχίες σου, ακόμη και τις μικρές και να γιορτάζεις τις μεγαλύτερες!
Επικεντρώσου στην δική σου πορεία, μη συγκρίνεσαι
Όταν λοιπόν αισθανόμαστε άδειοι χωρίς ενέργεια και διάθεση εύκολα μπαίνουμε στη διαδικασία της σύγκρισης. Γιατί οι άλλοι μπορούν, γιατί τα καταφέρνουν κι εγώ όχι, γιατί εκείνοι έχουν διάθεση και ιδέες για τόσα κι εγώ για τίποτα; Όταν συμβαίνει αυτό πες δυνατά στον εαυτό σου “Σταμάτα” και κάνε κάτι άλλο. Σπάσε τον κύκλο αυτών των σκέψεων! Ο κάθε ένας έχει τη δική του πορεία, τρόπο, χρόνο.
Χαμήλωσε τον θόρυβο
Εάν η σύγκριση σε ταλαιπωρεί απόφυγε ότι στην προκαλεί. Αυτό μπορεί να σημαίνει να σταματήσεις να ακολουθείς κάποιους ανθρώπους στα social media ή να αλλάξεις το περιεχόμενο του feed σου, ή ακόμη και να κάνεις ένα διάλειμμα από όλα αυτά κλείνοντας κάποιες εφαρμογές. Φτιάξε τις συνθήκες ώστε να έχεις λίγη ησυχία, χώρο και χρόνο για να ακούσεις τα δικά σου θέλω κι όχι τη φασαρία και τα συνεχή ερεθίσματα του περιβάλλοντος σου.
Δες τη σύγκριση από άλλη οπτική
Αρχικά καλό είναι να αναγνωρίσεις και να αποδεχτείς ότι αυτό που βλέπεις και συγκρίνεσαι ίσως να μην αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Παρόλα αυτά δείξε περιέργεια, αναρωτήσου γιατί συγκρίνεσαι με άλλους, τι μπορεί να υπάρχει πίσω από αυτό; Τι έχουν ή κάνουν που θα ήθελες κι εσύ; Ποια χαρακτηριστικά τους ή συμπεριφορές τους θαυμάζεις και θα ήθελες να υιοθετήσεις; Ποια βήματα έκαναν που μπορούν να λειτουργήσουν ως παράδειγμα για εσένα; Η σύγκριση μπορεί να γίνει και πυξίδα που θα μας καθοδηγήσει στον στόχο μας και στο ποιοι θέλουμε να είμαστε.
Αυτά είναι μερικά βήματα που μπορεί να σε βοηθήσουν και να σε βγάλουν από το τέλμα. Εάν χρειάζεσαι υποστήριξη μπορείς πάντα να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό.